villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Vi fyller 20 år!

Den 1 mars 2001 skrev Ingela sitt första inlägg på den nya sidan villhabarn.se. Hon berättade sin historia och varför hon skapade en hemsida om ofrivillig barnlöshet. En hemsida som hon fick idén till när hon själv satt i väntrummet och var förtvivlad över att hon inte blev med barn. En hemsida som kunde skapa gemenskap och ge svar på frågor man har. De frågor som man ofta tror man är helt ensam om när man längtar efter barn. Men det visar sig att det är många som har exakt samma funderingar.

Något år senare var jag själv i samma situation som Ingela. Jag försökte bli mamma, kände enorm ensamhet och utanförskap när vännerna runtomkring oss bildade familjer. De fick både en och två barn innan vi fick vårt första. Jag tillbringade mycket tid på villhabarn.se. Ett forum där jag hittade information och fick ventilera känslor. Jag fick känna gemenskap med människor som förstod, personer som var i samma situation. Att slungas mellan hopp och förtvivlan månad efter månad skapade en känsla hos mig att en dag skulle jag ge tillbaka det jag själv så väl behövde i den situationen.

Startade mitt engagemang med en uppsats

Samma år som villhabarn.se fyllde 10 år, 2011, skrev jag min c-uppsats om ofrivillig barnlöshet. Detta gjorde att jag kom i kontakt med Sveriges patientförening för ofrivilligt barnlösa, Barnlängtan, idag Riksförbundet Ofrivilligt Barnlösa. Jag hade accepterat att jag tyvärr inte kunde ge min dotter något syskon. Vi hade önskat och försökt, men tyvärr slutade det alltid i missfall. Mötet med föreningen blev möjligheten att “ge tillbaka” och också början på mitt engagemang att stötta andra i samma situation.

Under dessa 10 år som gått har jag mött många personer som känt utanförskap och ensamhet. Jag har mött personer i forum på nätet, via mail och fysiska möte. Jag har gråtit av sorg och av glädje. Det är fantastiska historier och tragiska historier. Jag har fått lära mig om diagnoser jag inte visste fanns. Mött läkare och forskare med en outtröttlig energi för att hjälpa. Träffat personer med driv och engagemang och fått vänner för livet. Jag har följt personer i glädje och sorg, hängt med i deras berg- och dalbana, förvånats, fascinerats och varit frustrerad. Jag har coachat i grupp och enskilt och till och med varit mentor till en kvinna i Australien!

Vad har hänt på 20 år?

Man hade önskat att vi hade sett en ökad förståelse för ofrivillig barnlöshet och en mindre känsla av utanförskap än för 20 år sedan. Tyvärr är känslorna av utanförskap kvar men det har ändå blivit lite mer synligt. Sedan 2001, när Ingela skapade villhabarn.se, har det kommit fler sidor på internet om ofrivillig barnlöshet. Facebook grundades 2004 och har gett utrymme till att träffa andra personer i privata och hemliga grupper, beroende på i vilken fas av din barnlängtan du är. På Instagram har flera kända personer valt att berätta om sin barnlängtan, sina missfall och fertilitetsbehandlingar, senast Carina Berg, Meghan Markle, Chrissy Teigen, bara för att nämna några.
Trots detta får jag fortfarande varje dag bevis på den enorma ensamhet man känner i en värld där alla runt omkring tycks bli gravida och bilda familj under tiden man själv längtar och väntar.
När jag 2019 fick frågan om jag ville ta över villhabarn.se behövde jag inte tänka så länge, det var ju där jag själv hade befunnit mig när jag drygt 15 år tidigare sökte stöd och information. Jag visste att villhabarn.se fortfarande har en viktig del att fylla gällande att minska utanförskapet, att vara länken där man kan leta sig vidare till nätverk och personer som är i samma situation där man kan känna gemenskap med andra som förstår vad man går genom.
Precis som Ingela kände när hon skapade villhabarn.se 2001.

//Maria

Läs Ingelas första inlägg

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.