villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Den osynliga sorgen i skuggan av Mors dag

Sista söndagen i maj är det Mors dag – en dag som är känsloladdad, särskilt för de som kämpar för att bli mamma eller som inte har någon mamma att fira. En dag som hamnar i skuggan av Mors dag är ofrivilligt barnlösas dag som infaller dagen innan, det vill säga sista lördagen i maj.

Ofrivilligt barnlösas dag handlar om att synliggöra alla som längtar efter barn men av olika anledningar inte kan bli föräldrar. Dagen syftar till att bryta tabut kring ofrivillig barnlöshet och skapa förståelse för de som kämpar. För en del personer som upplever ofrivillig barnlöshet kan en dag som ofrivilligt barnlösas dag hjälpa till att öka medvetenheten i samhället för att skapa kunskap och ge en känsla av stöd och tröst. Men det finns också de som tycker att en särskild dag inte behövs, att detta är en ämne som behövs respekteras året om.
Vi tycker att det ena inte behöver utesluta det andra. Vi menar på att ämnet behöver belysas varje dag året runt men att en särskild dag speciellt tillägnad alla barnlängtare kan skapa styrka och känslan att man inte är ensam.

Moderskapets glädje och ofrivillig barnlöshet: Kan vi fira båda?

Kan vi fira moderskapets glädje och samtidigt visa medkänsla för de som längtar efter barn men inte kan få det? Ja, det tycker vi absolut att man kan. Vi behöver skapa ett samhälle där vi är respektfulla och inkluderade mot varandra. Vi behöver skapa utrymme för empati och förståelse, där alla kvinnor kan känna sig sedda, hörda och värdesatta, oavsett familjesituation. Genom att vara medvetna, respektfulla och inkluderade kan vi skapa en värld där alla känner sig välkomna och firade, oavsett om de är mammor eller inte. Låt oss skapa ett samhälle där vi kan fira båda.

Ofrivilligt Barnlösas Dag: Tips på vad du kan göra

Ofrivilligt Barnlösas Dag, som i år infaller den 25 maj, kan vara en känslomässigt tung dag för många, men det finns också möjlighet att finna gemenskap, stöd och hopp. Det finns många saker vi kan göra för att skapa ett mer inkluderande samhälle.

För dig som är ofrivilligt barnlös:

 • Unna dig själv något extra. Gör något som får dig att må bra och som du tycker om. Något som är för dig själv och något som du blir glad av och ger dig energi. Har du möjlighet kan det vara skönt att göra ett miljöombyte, åk någonstans, besök platser du aldrig varit på förut.
 • Träffa andra i samma situation. Kom ihåg att du är inte ensam, det finns många forum, nätverk och grupper där man kan utbyta tankar, känslor och möta andra personer i samma situation. Här hittar du några av dessa grupper
 • Skriv ner dina tankar och känslor. Att skriva, exempelvis i en dagbok eller blogg, kan vara ett bra sätt att bearbeta svåra känslor
 • Var snäll mot dig själv. När man kämpar med barnlöshet finns det en risk att nedvärdera sig själv, det är aldrig tillåtet och inte heller att bli nedvärderad av andra. Det är okej att inte må bra alla dagar och inget du behöver förklara för omgivningen. Tillåt dig själv att vara arg, ledsen, känna sorg eller ilska. Var snäll mot dig själv och känn inte skam om du vill ligga kvar i sängen, säga nej till aktiviteter, gå din egen väg. Behandla dig själv som du skulle behandlat någon du tycker mycket om.
 • Det är ok att avfölja vänner och stänga ner sociala media om du inte orkar se gravidmagar, barnbilder på Instagram eller Facebook
 • Omfamna det du har, fira allt det fina i ditt liv Kom ihåg att du är värdefull!

För dig som vill visa ditt stöd:

 • Skänk en slant till en organisation som stödjer personer med ofrivillig barnlöshet. Så att situationen för alla ofrivilligt barnlösa kan förbättras.
 • Dela information om ofrivillig barnlöshet i dina sociala medier.
 • Prata med dina vänner och familj om ofrivillig barnlöshet. Ju mer vi pratar om problemet, desto mer kan vi bryta tabun och skapa en mer förstående omgivning.
 • Visa din kärlek och ditt stöd till de som kämpar med ofrivillig barnlöshet. Låt dem veta att du finns där för dem och att du bryr dig.
 • Var försiktig med ditt språk. Undvik att ge klämkäcka tips och hejarop. Det man behöver är ibland bara att någon lyssnar eller ger en varm kram.
 • Visa din medkänsla. Låt de som kämpar med ofrivillig barnlöshet veta att du bryr dig och att du finns där för dem.

Du tar till dig av de tips som passar dig där du är just nu. Oavsett vad du gör på Ofrivilligt barnlösas dag eller Mors dag – kom ihåg att ta hand om dig och att Det är du som har huvudrollen i ditt liv!

”Finns det ”De barnlösas dag? Om inte så borde det finnas en sån snarast. Jag tycker att det vore ett bra sätt att uppmärksamma ofrivillig barnlöshet. Det är vi kämpar värda faktiskt. Finns det mors dag och fars dag så borde vi andra få flera dagar av ren tröst egentligen… Nu bestämmer jag det. Den 28: maj är det De Ofrivilligt Barnlösas Dag!!!.
Varför just den 28:e maj undrar ni kanske? Jo, för det är dagen före mors dag. Och vet ni vaaaad? I Finland firar de barnlösas dag dagen före mors dag… Kan de kan vi!!
Hissa flaggan den 28:e maj!

– Wilda Mathilda – 17 maj 2011

Mer om ofrivilligt barnlösas dag

Använd gärna #ofrivilligtbarnlösasdag i sociala medier den 25 maj


Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.