villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Julen – en tid med blandade känslor

När man är ofrivilligt barnlös kan högtiderna vara jobbiga. Julen är en tid som ofta innebär att träffa familjen och inte sällan att barnen är i fokus. För många blir även julen en påminnelse om att ännu ett år har gått och – ännu en jul utan barn.


Det är lättare att hantera svårigheter om man känner sig stark och tar hand om sig själv. Fundera på vad du vill göra under julen, ledigheten och om det kan vara en möjlighet att skapa egna traditioner? Linda Malm och Tina, Shine by Thomasine, skrev ett inlägg om detta inför julen 2020.

Om du är barnlängtare denna julen – kom ihåg att vara snäll mot dig själv. Kom ihåg att det är du som har huvudrollen i ditt liv. Försök hitta någon som förstår, någon du kan prata med och berätta hur du mår och känner. Som barnlängtare är det vanligt att känna sig väldigt ensam men det finns stöd. Det är många som vet exakt hur du känner och hur du mår.

Några tips jag hoppas kan hjälpa dig under julhelgen. 💖

🎄 Unna dig saker som får dig att må bra och vara glad
Meditera, ligg i soffan och sträcktitta på “Sagan om Ringen”, ta en promenad, läs en bok eller att köpa en ny snygg outfit.

🎄 Planera saker som du kan göra med vänner
Planera saker med vänner som får dig att må bra, exempelvis en god middag ute på restaurang eller hemma. Kanske kan ni starta nya traditioner.

🎄 Tänk på allt det fina du har och det positiva i ditt liv
Skriv tacksamhetslista, en lista med alla personer och saker som är viktiga och speciella i ditt liv.

🎄 Fundera på vad du vill lära dig under 2023
Skriv ner någonting som du vill lära dig under nästa år och vad du ska göra för att nå dit.

🎄 Fokusera på andra
Ibland vill man inte gå på familjemiddag men inte heller sitta själv hemma. Fokusera på någon annan som behöver hjälp exempelvis en välgörenhetsorganisation som ordnar julmiddagar för ensamma och/eller hemlösa.

🎄 Det är okej att säga nej!
Det är bara du som bestämmer vad du vill eller inte vill göra! Det är okej att känna sig ledsen och nedstämd och det är okej att säga nej!

🎄 Möta andra i samma situation
Du är inte ensam – det är många som är i samma situation som dig! Det finns flera organisationer och nätverk och olika Facebookgrupper beroende på var i sin barnlängtan man befinner sig

🎄 Ta hjälp
Mår man inte bra så ska man ta hjälp. Det kan handla om att anförtro sig till en vän om att man behöver praktisk hjälp. Det är också bra att ta söka professionellt samtalsstöd, här hittar du en lista på psykologer som har erfarenhet av att behandla personer som är ofrivilligt barnlösa.

Du tar till dig av de tips som passar dig där du är just nu. Oavsett vad du gör under julen – kom ihåg att ta hand om dig och att Det är du som har huvudrollen i ditt liv!

Ta hand om dig och ha en fin jul! 💖

Bild: congerdesign från Pixabay

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.