villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Sociala mediers roll för personer som drabbats av infertilitet

Svenska forskare, anslutna till Karolinska Institutet och Sophiahemmet Högskola, har undersökt vilken betydelse sociala medier har för personer som är drabbade av infertilitet, The role of social media for persons affected by infertility (T. Sormunen et al, 2020) publicerad i BMC Women´s Health

2017 ställde de frågan via villhabarn.se, Barnlängtan (nuvarande Riksförbundet Ofrivillig Barnlöshet) och i olika Facebookgrupper för ofrivilligt barnlösa.
Över 60 % av de 132 (129 kvinnor & 3 män) personer som svarade hade varit delaktiga i diskussioner om infertilitet i sociala medier mellan 1 och 3 år och 39 % deltog mer än en gång om dagen. Hälften av personerna ägnade 1 och 3 timmar varje vecka och skrev mellan 1och 5 inlägg/vecka. 40 % skrev aldrig någonting utan tog bara del av information och andras diskussioner.

De positiva effekterna av att vara med i forum var information, gemenskap och möjlighet att få och ge stöd. Deltagarna svarade bland annat att de som själv upplevt infertilitet är de som bäst kan förstå och förklara barnlöshetens olika aspekter. Vidare förklarade deltagarna att de upplevde att de fick stöd och att det gav hopp för framtiden. I de sociala medierna kan man få en förståelse för sin situation, som ibland saknas i det fysiska samhället.
De negativa konsekvenserna var bland annat att det gavs råd som inte är evidensbaserade och att man blev känslomässigt påverkad av andras misslyckande försök och missfall.

En av frågorna var hur barnlösheten påverkade den psykiska hälsan och deltagarna har bland annat skrivit att barnlösheten är den största sorg de upplevt i livet. En deltagare beskriver:

“Enormous grief over life not flowing as it should. Not knowing how the future is going to be, whether we are able to have children or not. As if we were left outside watching all our friends experience the happiness of being parents … when their baby is born, it is like a wall between our friends and us. As if we are standing outside a window and only allowed to look in through it, but not enter.”

I diskussionen beskriver forskarna att sociala media kan användas för att bearbeta den känslomässiga sidan och att man söker den information som man inte kan hitta någon annanstans eftersom deltagarna i forumen har själv gått genom samma sak.
Deras slutsats är att personer som är drabbade av infertilitet har en känsla av att vara bortkopplade från samhället och att delta i sociala media är bland annat för att känna gemenskap och få och ge stöd.

Länk till The role of social media for persons affected by infertility, BMC Womens Health

Sormunen, T., Karlgren K., Aanesen A., Fossum B., Westerbotn M., The role of social media for persons affected by infertility, BMC Women´s Health, (2020) 20-112


Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.