villhabarn.se
villhabarn.se - för ofrivilligt barnlösa

Lucka 4 – Sara Lövestam & böckerna om Monika

I somras läste jag Sara Lövestams triologi om Monika – vilket är något av det bästa jag läst!
Böckerna handlar om Monika som är barnlängtare och hur hon börjar söka efter sina rötter samtidigt som hon genomgår fertilitetsbehandling.

Det jag gillade med böckerna är att Sara Lövestam öppnar upp de existensiella frågorna kring barnlängtan och ofrivillig barnslöhet på ett sätt som sällan skildras i litteraturen och som jag också önskat att vi pratat mer om i samhället.

Vad förväntas av den som inte har barn? I vilket sammanhang ska man finnas? Och vem är jag om jag slutar att försöka få barn? Och alla de barn som aldrig blev födda, de som inte fick existera? Vem är ättlingar till de barn som dog?

– Böckerna om Monika av Sara Lövestam

Mycket av känslorna ensamhet och utanförskapet grundar sig i att inte tillhöra normen. Normbilen av en kvinna eller man, normbilden av att en familj ska bestå av minst ett barn, helst två. Frågorna och tankarna som Monika har är inte lätta och har inget enkelt (eller om något) svar. Men jag tror att hade vi öppnat upp för fler tankar och frågor som dessa, så hade vi nog fått en större förståelse och acceptans både gällande ofrivillig och frivillig barnlöshet.

“Alla får inte barn men alla kan vara en del i ett barns släktträd”

– Texas “Nu levande – tredje Monikabok”

Hela min recensionen hittar du här: Något av det bästa jag har läst!


Fler böcker hittar du här: Kanske hittar du något bra att läsa under juldagarna.


Denna julkalender är inte på något sätt betald reklam eller samarbete med de personer, företag eller organisationer som vi presenterar!

Fler atiklar inom samma ämne

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.